30 mrt
deelgeschilprocedure

Wat is een deelgeschilprocedure in letselzaken?

Hebt u te maken met een deelgeschilprocedure of wilt u hier meer over weten? Lees er alles over in dit artikel.

Achtergrond deelgeschilprocedure

Soms lopen de onderhandelingen in letselschadezaken helemaal vast. Partijen verharden in hun standpunten waardoor een regeling van de zaak onmogelijk wordt.

Om de onderhandelingspositie van slachtoffers gemakkelijker te maken, heeft de wetgever in 2010 de Wet deelgeschilprocedure voor letsel- en overlijdensschade ingevoerd.

De bedoeling van de wetgever was om de impasse tussen partijen met een snelle procedure te doorbreken.

Door deze wet is het mogelijk geworden een geschil tussen partijen waardoor de regeling van een zaak buiten een procedure om onmogelijk is, op een snelle en eenvoudige manier aan de rechter voor te leggen. De rechter kan met zijn beslissing de weg vrijmaken voor verdere onderhandelingen.

Deelgeschil

De onderwerpen die in een deelgeschilprocedure aan de rechter kunnen worden voorgelegd zijn divers. Zo kan het standpunt van de rechter over de aansprakelijkheid of de grootte van de verschillende schadeposten gevraagd worden. Ook kan de rechter verzocht worden een deskundige te benoemen die op zijn beurt met zijn rapport de weg plaveit voor verdere onderhandelingen.

De procedure in deelgeschillen

De procedure vangt aan met een verzoekschrift. Daarop kan de andere partij met een verweerschrift reageren waarna een mondelinge behandeling wordt bepaald, meestal op vrij korte termijn. Daarna geeft de rechter een beslissing.

De kosten van een deelgeschilprocedure

De wetgever ging ervan uit dat de benadeelde de kosten van een deelgeschilprocedure in beginsel niet zelf draagt. De benadeelde kan er echter niet van uitgaan dat de aansprakelijke partij altijd de kosten van een deelgeschilprocedure betalen moet. Als de aansprakelijkheid nog niet vaststaat moet de benadeelde de kosten meestal zelf betalen. De benadeelde loopt ook een risico als de rechter van mening is dat het verzoek onnodig en onterecht is ingediend.

Alhoewel het opstarten van een deelgeschilprocedure ook wat risico’s met zich meebrengen, heeft de invoering van de Wet deelgeschillen het oplossen van problemen tussen partijen aanzienlijk gemakkelijker gemaakt waardoor vastgelopen zaken weer vlot getrokken kunnen worden.

Letselschade advocaat

Behandel ik uw letselschadezaak dan zal ik niet aarzelen om een belangrijk meningsverschil aan de rechter voor te leggen als ik daarmee vooruitgang in de onderhandelingen kan brengen. Wilt u meer informatie over een letselschadezaak of een deelgeschil? Neem dan contact op met mr. E. Bige, letselschade advocaat in Arnhem.

Contact