9 jun
posttraumatische dystrofie

Posttraumatische dystrofie eindelijk objectief vast te stellen

Eenieder die een letsel oploopt aan een van de ledematen of een operatie ondergaat, kan als complicatie last krijgen van posttraumatische dystrofie.

Toen ik als letselschadeadvocaat mijn eerste schreden in de praktijk zette, praatten wij nog over de Sudeckse dystrofie. Tegenwoordig spreekt men van een complex regionaal pijnsyndroom, CRPS.

Oorzaak posttraumatische dystrofie

Posttraumatische dystrofie komt bij alle leeftijden voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen. De oorzaak ervan is onbekend. Bij mijn cliënten is posttraumatische dystrofie ontstaan onder andere door een sliding op het voetbalveld, door een val bij een bedrijfsongeval, door een operatie na een ongeval of door een botsing met een boodschappenwagen.

De meeste mensen met een posttraumatische dystrofie genezen zonder noemenswaardige gevolgen. Bij een klein percentage is echter sprake van chronische pijn, die samen met de andere klachten zeer invaliderend kan zijn. Sommige cliënten belanden daardoor zelfs in een rolstoel.

Tussen de oren

De diagnose werd vroeger gesteld op basis van de symptomen. Geregeld had ik zaken waarbij cliënten last hadden van pijn, functieverlies, zwelling, een overmatig transpirerende hand, een zeer koude of zeer warme hand, etc.

Vaak werden de klachten van mijn cliënten niet serieus genomen. Een cliënt kreeg zelfs eens te horen dat hem niets mankeerde en dat het allemaal tussen de oren zat. Mijn cliënten stuitten op onbegrip, niet alleen bij hun behandelaars, maar ook bij werkgevers en soms zelfs bij de naaste familie. De gevolgen waren voor velen ingrijpend en leidden in sommige gevallen tot een afwijzing van de schadeclaim.

Doorbraak

Onlangs las ik dat het Erasmus MC gelukt is de aanwezigheid van een posttraumatische dystrofie daadwerkelijk vast te stellen. Onderzoekers hebben de ontstekingscellen in de bloedmonsters van de patiënten gemeten. Daardoor kan objectief vastgesteld worden dat iemand aan posttraumatische dystrofie lijdt.

Prof. dr. Frank Huygen van het Erasmus MC verwoordde het belang van deze ontdekking als volgt:

“Tot nu toe kon de diagnose alleen subjectief gesteld worden op basis van symptomen waarmee de patiënt zich presenteert. Dat de ontstekingsactiviteit in het bloed nu objectief kan worden gemeten, is in zekere zin ook een mate van erkenning voor de patiënt die zich niet altijd begrepen voelt.”

Voor sommige slachtoffers van een ongeval komt deze ontdekking te laat. Voor nieuwe patiënten brengt deze ontdekking de erkenning van hun ziekte en misschien op den duur ook nog een succesvolle behandeling.

Meer informatie?

Meer informatie? Neem contact op met mr. E. Bige, advocaat letselschade in Arnhem.